"Läs tidningen Båtlivs upplevelse med Ekenässnipan"

En seglande snipa blev resultatet när Bertil Lund byggde sin drömbåt. Efter ett helt liv som båtbyggare har han sammanfattat sina idéer i Ekenässnipan.

Lunds Båtbyggeri i Ekenäs söder om Kalmar är välkänt för sina fina träbåtar. Bertil och hans son Anders, har byggt hundratals segel- och motorbåtar i varierande storlekar.
Den senaste båten från varvet har visserligen en del modern teknik, men framförallt känns den som en klassisk välbyggd båt och det är en riktig liten pärla.
Jag har länge gått och funderat på att göra en båt som är lite annorlunda och mer mångsidig. Helst med en kombination av segel och motor säger den 87-årigen Bertil Lund som håller sig pigg genom att bygga båtar och segla.
Jag byggde först en båt, en snipa i trä och ändrade därefter till att bygga en plastbåt med trädäck. Den har något mera språng än prototypbåten i trä men linjerna i skrovet är exakt likdana. Båten fick namnet Ekenässnipan och är en läcker blandning av motorsnipa och segelbåt. Med måtten 5.90x 2.30 är det här en nätt dagseglare för den som snabbt vill komma ut på och njuta av havet.

Okomplicerad båt.

Att komma igång och segla är en smal sak tack vare att båten är väldigt okomplicerad. Efter att ha tuffat ut med dieselmotorn är det dags att sätta segel. Snipan bär sprisegel vilket är enkelt att hantera på många sätt och besättningen slipper att få en bom huvudet. Dessutom passar sprisegel bra på den här båttypen. Båten har ett djupgående på endast 0.55 m och kommer därmed in på de flesta ställen i skärgården. Trots det är hon inte någon rank eller ostadig på något sätt. Tvärtom, en lång köl under hela båten ger bra seglingsegenskaper och 200 kg barlast i botten ger rätt styvhet.
Många har fördomar om snipor att de är ranka, men det är inte tvunget, den här är både begynnelse- och slutstyv. Man ska kunna sitta på sidan utan att känna sig orolig.

Styv seglare.

Trots att skrovet ser enkelt och lätt ut är Ekenässnipan verkligen styv. Skrovet ger inte efter när man kliver ombord och hon rätar upp sig kvickt. Vi seglade mest för att mysa i Ekenässnipan men Bertil ville hela tiden få båten att segla lite snabbare. Hon känns riktigt snabb eftersom besättningen sitter väldigt nära vattnet och hela båten har en "lätt känsla".
Spriseglet och focken är enkla att sköta. Ett stort roder med en väl tilltagen rorkult i lamelllimmad lärk och mahogny ökar känslan av mysig och lätthanterlig båt. Ekenässnipan tar god höjd på kryssen och blir extra kul på undanvind.Trots att det blåste upp en del under vår segling gick snipan torrt och fint genom vattnet.Däcket är väl utlagt med en extra list som sticker ut 7 cm. Den gör stor nytta och tar mycket av det vatten som annars hade hamnat inne i båten. Listen bär också av fint mot bryggor och andra båtar och en rostfri kröning på stäven lindrar smällar. Sittbrunnen är stor och rymlig och skarndäcken breda. Det gör att Ekenässnipan är enkel att segla ensam. Lika fint är det säkert att ta med några kompisar och segla runt en vacker dag och ta fikapaus i den stora sittbrunen.

Snål med diesel.

Till skillnad från många andra dagseglare har den här snipan en rejäl motor. Om vinden avtar är det bara att starta den tvåcylindriga Lombardidieselmotorn på 13 hk och puttra hemåt. Motorn surrar tryggt och bränsleförbrukningen är låg. Prototypbåten i trä drog endast 0,2 lit/Nm vid en tur i 5,3 knop på närmare 90 Nm i somras. Det blir mindre än en liter diesel i timman.
Eklenässnipan byggs med plastsskrov och så småningom även en innerliner i plast. Utrustningen beror på kundens önskemål, men båten tas även fram i en lyxversion med teakdäck och fler trädetaljer. Den enda nackdelen vi märkte var att båten kan vara lite trög att vända genom vinden med. Mer träning för besättningen räcker nog för att även detta ska kännas enkelt.

Sammanfattning:

Ekenässnipan är en skön kombination av segel- och motorbåt. Hon är lätt att hantera och extremt billig i drift.

/Lars-Åke Redéen

Back>